Wat is organizing?

Een korte inleiding tot een methode om verzet te organiseren

Deze handleiding is ook beschikbaar in PDF format.

Open in PDF

Wat is organizing?

Organizing is een strategie en methode om verzet te organiseren. Organizing is leiderschap nemen om het mogelijk te maken dat mensen de middelen die ze al hebben, gebruiken om de sociale verandering af te dwingen die ze willen. Dit leidt tot een aantal vragen. Waarom ben jij degene die leiderschap moet nemen binnen je gemeenschap? Hoe ga je mensen om je heen bewegen om zich aan te sluiten? Hoe ga je een strategie en structuur ontwerpen om samen te werken met anderen? Hoe ga je samen je doelen bereiken?

Organizing is een strategie en een methode die binnen vakbonden, de klimaatbeweging, emancipatiebewegingen en mensenrechtenbewegingen met veel succes is gebruikt om mensen te organiseren rond een probleem of gezamenlijk belang, en sociale verandering af te dwingen.

Om te organizen moet je een aantal vaardigheden onder de knie krijgen. De vijf hoofdingrediënten van een succesvolle organizing campagne zijn:

  • Verhalen vertellen
  • Relaties aangaan
  • Structuren bouwen
  • Strategie ontwikkelen
  • Actie

Wat is organizing niet?

Organizing is niet alleen maar voorlichting geven of mensen uitleggen wat er mis is, of hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Dit soort campagnes is eenrichtingsverkeer en kun je ook wel ‘zenden’ noemen, als een tv-programma dat alleen maar uitzendt. Organizing is tweerichtingsverkeer en tegenmacht organiseren.

Organizing is ook niet alleen demonstreren, mensen een petitie laten ondertekenen of een social media post laten delen. Dit soort campagnes benadert mensen als losse individuen. Organizing probeert mensen te organiseren in collectieven.

Waarom is organizing zo succesvol?

Organizing werkt omdat het begint bij mensen. Omdat het een groeimodel is waarin steeds meer mensen een impactvolle bijdrage kunnen leveren aan je campagne. Omdat het bouwt aan tegenmacht. Omdat het mensen laat groeien en kennis, talent en leiderschap ontwikkelt. Omdat het eigenaarschap deelt met de mensen die direct betrokken zijn.

1. Vertel verhalen

Over jezelf en de gemeenschap

Het verhaal over wie jij bent en waarom je een leidende rol kan en wil spelen in deze campagne. Het verhaal over de gemeenschap die je wil organizen en wat die gemeenschap bindt. En een verhaal over waarom die gemeenschap in actie moet komen en kan winnen.

Een goed verhaal heeft een spanningsboog Die begint met een introductie, dan volgt de actie, daarna komt de climax, dan een terugval en vervolgens de ontknoping. En een verhaal kent sterke karakters, een plot, spanning en een decor. Weet je informatie te verpakken in een goed verhaal dan zal dat beter onthouden worden. Dat zal beter werken dan alleen de ruwe feiten opsommen.

Een voorbeeld van Peter: “Bij de campagne tegen de gaswinning in Groningen begon ik niet met ‘Hoi, ik ben Peter van een klimaatorganisatie uit Amsterdam’. Maar met vertellen dat ik opgegroeid ben op een boerderij, veel weet van olie en gaswinning en de afgelopen 20 jaar meerdere malen hele machtige tegenstanders heb verslagen. Dus dat ik me verplicht voelde om mijn hulp aan te bieden in Groningen.”

2. Ga doelbewuste relaties aan

Mensen als basis om samen in actie komen

De beste methode om relaties op te bouwen is het een-op-een gesprek. Organizen betekent met mensen aan tafel gaan zitten, luisteren en een band opbouwen. Een een-op-een organizing gesprek is geen social talk, interview of uitleg wat er moet gebeuren. Het is wel een doelbewust en gestructureerd gesprek om iemand beter te leren kennen en iets van jezelf te laten zien. Het is verkennen waar iemands motivatie, angst, kennis en vaardigheden liggen. En om een duidelijk ja of nee te krijgen op de vraag of iemand een taak of rol in je campagne op zich wil nemen.

3. Bouw structuren op

Verdeel macht, taken en verantwoordelijkheden

Bouw een structuur van sterke teams die samen kunnen werken aan de campagne en in staat zijn zelf andere teams op te zetten. Dit vraagt ook het opbouwen van leiderschap in de mensen met wie je werkt. Veel sneeuwvlokken maken een lawine Het sneeuwvlokmodel is een manier om medestanders in teams te organiseren. Het is onder de aandacht gebracht bij een groter publiek in de teksten en workshops van

Marshall Ganz en grootschalig in de praktijk gebracht tijdens de verkiezingsstrijd van Barack Obama in 2008 en 2012. Het sneeuwvlokmodel geeft lokale veranderaars macht en eigenaarschap om kleine teams te organiseren. Deze sleutelfiguren zijn de speerpunten van de campagne. In het geval van een verkiezingsstrijd organiseren zij bijvoorbeeld de lokale vrijwilligers die langs de deuren gaan of telefonisch stemmers benaderen. In andere context organiseren deze mensen bijeenkomsten, spreken ze mensen aan tijdens evenementen of organiseren ze flyeracties voor de campagne.

4. Ontwikkel een strategie

Een plan maken om te winnen

Hoe ziet het speelveld er uit, wie zijn je bondgenoten, wie je tegenstanders? Welke spelers kunnen de uitkomst van het spel beïnvloeden en hoe zet je ze onder druk om ze de juiste kant op te krijgen? Wat is de escalatieladder in je campagne? Ofwel hoe start je met vriendelijk vragen maar escaleer je met elke actie zodat de druk opbouwt? En hoe kom je onderweg naar je overwinning aan de mensen en middelen die je nodig hebt om te winnen?

5. Je acties

Van plan naar werkelijkheid

Acties zijn de concrete activiteiten die je gaat organiseren. Van een buurtbijeenkomst tot een demonstratie, en van een lobby gesprek tot de blokkade van een straat. Wat zijn de tactieken die je tegenstander onder druk zetten? Op welke manier ga jij jouw verhaal vertellen? Hoe motiveer je medestanders? Hoe zet je je strategie om in werkelijkheid?

Tot slot

Organizing is iets wat je moet leren door het te doen. Goede leerscholen zijn organisaties die organizing als methode gebruiken, zoals de vakbond. Ook kun je het Organizers Handbook van Marshall Ganz lezen. En natuurlijk samen met Stroomversnellers een training organiseren voor jouw groep.

Neem hier contact op.

Deze handleiding is onderdeel van de ‘toolbox voor bewegingen’. Deze toolbox bevat nog meer korte digitale handleidingen, met basiskennis over strategie, bewegingsopbouw, actievoeren en organizing.

Ook wij houden van leren. Dus heb je ideeën om deze handleiding te verbeteren of aan te vullen met jouw ervaringen? Laat het ons weten!

Terug naar Toolbox Organizing en Strategie