Consensus besluitvorming
Een stappenplan om met alle leden van je groep een besluit te nemen
Deze handleiding is ook beschikbaar in PDF format.
Inleiding
Consensus besluitvorming is een besluitvormingsproces dat gericht is op het nemen van een besluit dat voor alle leden van de groep acceptabel is. Het betekent een bereidheid om in te stemmen met een besluit in het belang van de groep. Zelfs als ze niet de ‘favoriete’ is van elk individu. Veel grassroots groepen werken op basis van consensus. Het zorgt voor besluiten die echt door de groep gedragen worden en voorkomt dat enkele mensen of een deel van de groep de macht krijgt. Soms wordt dat gezien als traag en de oorzaak van heel veel vergaderen. Een besluit nemen op basis van consensus hoeft dat niet te zijn als een vergadering een goed protocol volgt en goed gefaciliteerd wordt. Een voorspelbare en vaste manier van besluiten nemen in een groep voorkomt ook onduidelijkheid over de genomen besluiten. Hieronder vind je een voorbeeld van een consensus stappenplan.
Stap 1: Introduceer en verduidelijk>> Introduceer en verduidelijk het onderwerp waarover een beslissing moet genomen worden.>> Deel relevante informatie. Wat zijn de kernvragen? Stap 2: Verken/onderzoek het onderwerp en verzamel ideeën1. Verzamel eerste gedachten en reacties. Waarover gaat het precies en waar zitten mensen mee?2. Verzamel ideeën om het probleem op te lossen – schrijf deze op. 3. Houd een brede/open discussie en bespreek de verschillende ideeën. >> Wat zijn de voors en tegens? >> Begin te denken in oplossingen voor de geuite bezorgdheden. >> Schrap sommige ideeën en noteer in het kort de overige. Stap 3: Kijk naar voorstellen die zich aandienen.>> Zoek naar een voorstel dat de beste elementen van de reeds bediscussieerde ideeën samen brengt. Stap 4: Bediscussieer, verduidelijk en vervolledig het voorstel>> Zorg ervoor dat eventuele overblijvende bezorgdheden gehoord worden en dat iedereen de kans heeft om iets in te brengen. | Stap 5: Test voor akkoordGaat iedereen akkoord? Check het volgende:>> Blocks Ik ben het fundamenteel oneens met de kern van het voorstel dat nog niet opgelost is. We moeten zoeken naar een nieuw voorstel. >> Afzijdig Ik kan dit voorstel niet ondersteunen, maar ik wil de groep niet tegenhouden, dus het besluit mag genomen worden zonder mij. >> Bedenkingen Ik heb wat bedenkingen, maar het voorstel mag goedgekeurd worden. >> Akkoord Ik ondersteun het voorstel en ik wil het ook uitvoeren. >> Consensus Geen blocks, niet teveel personen die zich afzijdig houden of terughoudend zijn? Actief akkoord? >> Dan hebben we een akkoord/beslissing! Als er geen consensus is, keer dan terug naar stap 3 om te kijken welke andere voorstellen zich aandienen, of zelfs naar stap 1 om de vraag te herformuleren Stap 6: Voer de beslissing uit>> Wie, wanneer, hoe?>> Verduidelijk de verschillende taken en stel deadlines. |
Tot slot
Bron: Seeds For Change
Bewerking door Stroomversnellers van een eerdere bewerking door Tractie.
Interesse in het volgen van een training? Neem hier contact op.
Deze handleiding is onderdeel van de ‘toolbox voor bewegingen’. Deze toolbox bevat nog meer korte digitale handleidingen, met basiskennis over strategie, bewegingsopbouw, actievoeren en organizing.
Ook wij houden van leren. Dus heb je ideeën om deze handleiding te verbeteren of aan te vullen met jouw ervaringen? Laat het ons weten!