Arrestantengroep
Handleiding, voorbeeldteksten en invulsheets voor de Arrestantengroep van een actie
Deze handleiding is ook beschikbaar in PDF format.
Introductie: Wat doet de arrestantengroep?
De Arrestantengroep (AG) levert praktische ondersteuning bij acties voor mensen die gearresteerd worden. Wat de AG precies wel en niet kan doen, hangt af van het type actie. Bij sommige acties is het aantal deelnemers bekend en weet je precies wie meedoet. Dit noemen we hier ‘kleine acties’. Bij andere acties, zoals demonstraties, weet je niet wie er mee doet en dan heb je een iets andere rol. Dit noemen we hier ‘grote acties’.
‘Kleine acties’
Bij kleine acties waar alle deelnemers bekend zijn bij de AG, is dit de rol van de AG:
- Contactpersoon zijn voor de advocaat en vrienden/familie van arrestanten
- Zorgen voor praktische ondersteuning van arrestanten: afbellen van werk, zorgen dat katten gevoerd worden, vrienden/familie op de hoogte houden, kleren of medijnen naar het politiebureau brengen, etc.
Afhankelijk van het type actie kan geheimhouding in de voorbereiding belangrijk zijn, als je bijvoorbeeld een blokkade of bezetting organiseert. Houd dan rekening mee met mogelijkheid tot afluisteren via je telefoon, of het meelezen van chats. Spreek elkaar in persoon zonder telefoons in de buurt. De AG moet zich ook aan deze veiligheidsrichtlijnen houden.
‘Grote acties’
Bij grotere acties zoals demonstraties is de rol van AG beperkter. Dan fungeert de AG meer als centraal informatie- en communicatiepunt voor 1) familie en vrienden van arrestanten en 2) de advocaat. Voor de advocaat is het vitaal om één contactpunt (de AG dus) te hebben die alle benodigde updates kan doorgeven aan het publiek en/of vrienden/familie van arrestanten. Tijdens de demonstratie kunnen deelnemers de AG bellen als ze zien dat er iemand gearresteerd wordt. Zo kan de AG een overzicht bijhouden van hoeveel arrestanten er zijn.
VoorbereidingenDit zijn dingen die je vooraf moet regelen: Zorg dat je op tijd een advocaat hebt geregeld die stand-by staat tijdens de actie. | Tijdens de actieBelangrijk: in geen geval is de AG fysiek aanwezig op de actie, op welke actie dan ook! Zorg ervoor dat je van tevoren een veilige, niet-publieke plaats (zoals thuis) hebt geregeld, waar je gedurende de hele actie kan zitten, en online en bereikbaar bent.
|
Na de actieAls er niemand vastzitAls de actie zonder arrestaties is verlopen, is je werk als AG klaar. Zorg dat je je afmeldt bij de advocaat zodat die ook weet waar die aan toe is. Verbrand de arrestantenbriefje als je ze hebt.Als mensen vast zitten..Zo lang er mensen vast zitten, moet er altijd iemand van de AG bereikbaar zijn. Als je zelf moet werken, zorg dat je iemand hebt geregeld die het (tijdelijk) van je kan overnemen. Het is daarom handig om een AG-telefoon te hebben die niet je eigen telefoon is. (Dit is sowieso aan te raden in het geval dat het AG-nummer publiekelijk bekend is gemaakt.)Houdt contact met de advocaat. Via de advocaat kun je op de hoogte blijven over hoeveel mensen er nog vast zitten, waar ze van verdacht worden, of ze in verzekering worden gesteld of niet, etc. En natuurlijk vooral ook wanneer ze weer vrij komen! ...bij ‘kleine acties’Kijk op de arrestantenbriefjes om te kijken wie gebeld moet worden, wat er geregeld moet worden, etc....bij ‘grote acties’Zo lang er mensen vast zitten, is de AG het aangewezen punt om omstanders/het publiek van informatie te voorzien. | Iedereen is weer vrij
|
Tot slot
Interesse in het volgen van een training? Neem hier contact op.
Deze handleiding is onderdeel van de ‘toolbox voor bewegingen’. Deze toolbox bevat nog meer korte digitale handleidingen, met basiskennis over strategie, bewegingsopbouw, actievoeren en organizing.
Ook wij houden van leren. Dus heb je ideeën om deze handleiding te verbeteren of aan te vullen met jouw ervaringen? Laat het ons weten!