Stroomversnellers bestaat 11 jaar!

11 Jaar geleden sprokkelde ik een groepje mensen bij elkaar om een avontuur te beginnen: Stroomversnellers. Ik wilde een organisatie opzetten die training en advies kon geven aan actiegroepen, buurtinitiatieven, NGO's en vakbonden over het 'hoe' van het winnen van campagnes, en de kunst van het organiseren van verzet.

Waarom wilden we dat? Enerzijds omdat we goede voorbeelden uit het buitenland kenden als Trainers For Change en Ulex. En zagen hoe waardevol de trainingen waren die zij gaven.

Anderzijds uit de diepe frustratie van zelf in organisaties werken waar iedereen steeds het wiel opnieuw uit vond. Of tegen dezelfde muur aanliep. Terwijl er zoveel kennis en ervaring is over strategie, bewegingsopbouw en organiseren. Dat hadden we allemaal als ZZP-ers kunnen gaan doen, maar we wilden door ons te organiseren samen meer en betere trainingen kunnen geven. En om ervoor te zorgen dat goedbetalende opdrachtgevers meebetalen aan de hulp die we buurtgroepen en actiegroepen geven. Ook voor de organisaties die niet ons telefoonnummer hadden.

We helpen organisaties met leren. En we hebben hier zelf heel veel van geleerd. Elke training weer. Net als we zelf veel leerden over het opzetten en uitbouwen van een organisatie. Hieronder drie lessen als cadeau aan iedereen die 11 jaar Stroomversnellers mogelijk heeft gemaakt.

Een organisatie opbouwen gaat in fases en elke volgende fase gaat gepaard met groeipijn

Ik heb zelf veel geleerd van het oprichten en uitbouwen van een organisatie. Stroomversnellers opzetten heeft in alle opzichten dezelfde dynamiek en uitdagingen die we kenden uit de actiegroepen en maatschappelijke organisaties waarin we actief zijn en waar we dagelijks mee werken. We zijn gestart met een groep vrienden, een beetje vrije tijd, eigen zakgeld en veel bluf.

En we hebben stap voor stap onze organisatie uit weten te bouwen naar een club met een paar mensen in dienst, een extern bestuur en een steeds professionelere organisatie. En onderweg kwamen we uitdagingen en tegenslagen tegen. Van een pandemie die ons werk bijna onmogelijk maakte, uitval binnen ons team en financiële missers. Met bloed, zweet en tranen ploeterden we voort. Wat ons overeind hield, was een gezamenlijke missie: de sociale beweging sterker maken, vriendschap en de waardering van de activisten die we hielpen.

We hadden dezelfde uitdagingen als veel startende non-profits. Wat is de verhouding tussen mensen die ervoor betaald krijgen en mensen die er als vrijwilliger werken? Waar houd je baan op en wordt het vrijwilligerstijd? Hoe verdeel je de schaarse middelen? En hoe zoek je de balans tussen ervaren oude rotten en mensen die nieuw aanhaken bij een groeiend collectief?

En ondanks dat we de nerds zijn die boeken lezen over organisaties bouwen, en andere startende organisaties adviseren over organisatiestrategie, maakt we zelf ook fouten, moesten we conflicten oplossen en onszelf een paar keer opnieuw uitvinden. De strategie van je organisatie en de vorm en omvang van je organisatie hebben een wisselwerking. Als één van de drie verandert, gaat het ergens schuren en moet je weer een nieuwe balans zien te vinden.

Stroomversnellers zit nu midden in een nieuwe groeispurt. We krijgen de kans om heel veel meer organisaties te helpen met ons werk. En die organisaties worden ook steeds diverser. Van de Onderwijsbond tot het Transgender netwerk, buurtgroepen in Groningse Warffum tot het Zeeuwse Borsele, MiGreat en Greenpace.

Leren gaat altijd twee kanten op

Het is misschien een cliché, maar wij leren elke keer als we een training geven. Van de super gedreven en slimme mensen die actief zijn binnen actiegroepen, NGO's en vakbonden. We werken met zo'n grote diversiteit aan mensen die allemaal hun eigen perspectief op de wereld meebrengen. En tegelijkertijd geeft je dat een unieke blik op patronen die elke keer weer een rol spelen. Machtsverschillen, onderdrukkingsmechanismes, de manier waarop onze democratie en economie niet werkt. Je komt het overal tegen en ze spelen binnen elke organisatie een rol. Ook bijzonder leerzaam is telkens weer het vertrouwen krijgen van onze deelnemers om open te zijn over wat er binnen organisaties soms misgaat, moeilijk is of conflict oplevert. En ook daar patronen zien of juist de verschillen tussen organisaties. Of de gouden tip horen die we als Stroomversnellers zelf weer kunnen gebruiken.

Je werkt met mensen, niet met robots

Onze trainingsmethode gaat er vanuit dat jij geen robot bent. En dus laten we geen powerpoints zien vol informatie die we in je hoofd willen stoppen. Want dat gaat er niet voor zorgen dat jij op een andere manier gaat werken of een probleem oplost. We zijn mensen. We komen vooral in beweging op basis van emotie, ervaring en de relaties die we hebben met andere mensen. En dat is waar onze trainers mee werken. En ja, we brengen ook een boekenkast vol aan kennis mee, maar we werken met eigenwijze mensen die zelf heel veel weten.

Diezelfde wijsheid zouden we ook meer mogen toepassen op onze campagnestrategie. Ook jouw publiek bestaat niet uit robots. Dus alleen informatie op ze af vuren gaat ze niet in beweging krijgen. Dat doen ze op basis van emotie, relaties en ervaringen.

En ja, dat geldt ook voor de mensen die actief zijn in je organisatie. Organisaties waarin mensen bewust bouwen aan sterke onderlinge relaties, vertrouwen, zorgen voor elkaar en samen kunnen juichen bij een succes en huilen over een verlies, werken beter. En winnen meer campagnes.

Ik kijk ernaar uit om nog veel meer te leren van het werken aan en trainingen geven voor Stroomversnellers!

Terug naar overzicht