Samen weerbaar tegen online haat

Wanneer je je publiekelijk uitspreekt tegen onrecht, zoals racisme, seksisme, queer- en transhaat, islamofobie, sociale ongelijkheid of klimaatontwrichting, kunnen jij of andere mensen uit je organisatie te maken krijgen met online haat: intimiderende, beledigende en steeds vaker ook bedreigende reacties op social media. Soms gaat de online haat over in fysieke bedreigingen, bijvoorbeeld aan jouw adres. Uit ervaring van sociale veranderaars én uit onderzoek blijkt dat online haat vooral mensen treft die sowieso al te maken krijgen met discriminatie. Denk daarbij aan mensen van kleur, vrouwen, queer en trans mensen en mensen met beperkingen.

De gevolgen zijn indringend: zelfcensuur, stressklachten of zelfs uitval. Dit leidt er toe dat mensen zich minder durven uitspreken tegen onrecht, terwijl online haat steeds verder normaliseert. Dit vinden we bij Stroomversnellers een ernstige zaak. Niet alleen voor de individuen en bewegingen die dit treft maar voor de samenleving in brede zin.

Workshopreeks

Stroomversnellers heeft daarom samen met een groep ervaringsdeskundigen een reeks van twee workshops ontwikkeld: ‘Samen weerbaar tegen online haat’. In de workshopreeks bespreken we de vijf elementen van weerbaarheid tegen online haat, en geven we tal van praktische tips om je organisatie weerbaarder te maken tegen online haat.

1. Basisworkshop

Voor zoveel mogelijk verschillende mensen uit de hele organisatie: voor weerbaarheid tegen online haat is het cruciaal is dat je elkaar onderling steunt.

De doelen zijn:

  • vergroten van jullie gezamenlijke bewustzijn over online haat
  • begrijpen wat de mogelijke impact van online kan zijn
  • weten hoe je jezelf en elkaar kan steunen als het gebeurt
  • de basis kennen van technische bescherming

    Na afloop van de workshop staan online haat bij iedereen op de radar. Mensen die eerder doelwit waren, staan niet langer alleen. De grootste risico’s van een toekomstige online haataanval zijn afgedekt.

2. Verdiepingsworkshop

Voor de meest directe betrokkenen (communicatiemedewerkers, woordvoerders, ondersteuners, etc.). De doelen zijn:

    • een concreet actieplan maken voor jouw organisatie
    • specifieke uitdagingen voor jouw organisatie uit te diepen, bijvoorbeeld:
      - hoe inhoudelijk te reageren op online haat
      - verdere technische bescherming
      - ondersteuningsbehoefte woordvoerders
      - hoe en wanneer aangifte doen

Na afloop van de workshop beschikken jullie over handvatten om specifieke uitdagingen rondom online haat aan te pakken en heeft jullie organisatie een plan om de impact van online haat zo klein mogelijk te maken, in alle fases van een eventuele aanval.

De workshops worden gegeven door een trainersduo van Stroomversnellers, waarbij minstens één trainer zelf ook ervaringsdeskundige is.

De workshops gaan bij voorkeur fysiek door en duren dan ongeveer 4 uur. Op verzoek kan de eerste workshop ook online gegeven worden, in een sessie van 2,5 uur.


Bekijk hier de handleiding 'samen weerbaar tegen online haat'

Bekijk hier het stappenplan voor individuen van DeGoedeZaak